De trainingen worden gegeven op woensdagmiddag in Haarlem/Bloemendaal op de volgende data:
Vrijdag 21 mei, 28 mei,
4 juni, 11 juni, 18 juni, 25 juni
2 juli
In de wekelijkse groepsbijeenkomsten leren de kinderen spelenderwijs om te gaan met emoties.
Ze leren over zichzelf en over de ander. Wij zijn allemaal verschillend en reageren ook anders op situaties.
De groep bestaat uit maximaal 6 andere kinderen, die tussen de 8 en 11 jaar zijn.
Past een individueel traject beter bij de hulpvraag? Dan is dat natuurlijk ook een mogelijkheid.
Ik ga dan samen met jou en je zoon/dochter kijken naar wat er nodig is om hem/haar om te leren gaan met emoties.
Neem contact op voor de mogelijkheden. De individuele trainingen kunnen op elk gewenst moment in het jaar starten.
Week 1:
Kennismaking
Leerdoelen: Om een veilige setting te creëren waar er voor iedereen ruimte is om te leren en te ontwikkelen, besteden we aandacht aan de kennismaking. Hier leren we dat iedereen anders en uniek is en dat iedereen okay is. Samen maken we afspraken over hoe we het plezierig voor iedereen maken en houden.
Week 2:
Voel je gevoelens
Leerdoelen: deze week maak je kennis met jouw lichaamsseintjes. Welk signaal geeft je lichaam als je je angstig of zenuwachtig voelt? Krijg je hoofdpijn, buikpijn, moet je vaker plassen en/of ga je trillen. Je zult zien dat jouw lichaam jouw VRIEND wordt en je waarschuwt als je gespannen voelt.
Week 3:
Rust en ontspan
Leerdoelen: We ervaren spanning en ontspaning ook in onze spieren. We gaan daarom een aantal ademhalingsoefeningen doen en iedereen ontdekt wat voor hem of haar ontspannende activiteiten zijn. Is dat met een knuffel op de bank zitten, tekenen, naar buiten gaan of met iemand je verhaal delen.
Vrienden voor het leven! is er voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 11 jaar, die willen leren omgaan met angstige, boze en verdrietige gevoelens.
Gevoelens die we allemaal herkennen en ervaren. Merk je dat jouw zoon of dochter weinig zelfvertrouwen heeft, bij tegenslag moeilijk opkrabbelt, vaak negatief over zichzelf denkt en eerder in problemen denkt dan in oplossingen, dan kan het vriendenprogramma helpen. De training geeft handvatten zodat je zoon/dochter in de toekomst beter is uitgerust om uitdagingen aan te kunnen.
Week 6:
Netjes gedaan dus beloon jezelf
Leerdoelen: Je hebt al heel wat inspanningen geleverd. Die inspanning mag je belonen. We gaan leren hoe je dat kunt doen. Want elke poging en elke kleine stap brengen je vooruit. Niet alleen het eindresultaat, maar ook de weg er naar toe verdient aandacht!
Week 5:
Een plan van aanpak
Leerdoelen: We kennen onze lichaamsseintjes en we kennen onze gedachten. Nu kunnen we een start maken met ons stappenplan.
Dat noemen we ook wel het leren van een probleemoplossend vaardigheid. We nemen een angst/gevoel en kijken welke stappen er nodig zijn de angst te overwinnen.
Week 4:
Ik kan het! Ik kan het proberen
Leerdoelen: Aan het eind van deze bijeenkomst weet je dat hoe je denkt, invloed heeft op hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Zijn er ‘negatieve’ gedachten die je herkent bij jezelf? Dan ga je de uitdaging aan om ze te vervangen door opbouwende, positieve gedachten.
Week 7:
Doe je oefeningen, niet vergeten!
Leerdoelen: Als je blijft oefenen zul je zien dat je jezelf blijft verbeteren. In deze stap leren we hoe je dat het beste kunt doen. De stappen die je al gezet hebt, blijven steeds beter hangen. Kijk maar eens naar je idool. Hij/zij is ook nog steeds aan het oefenen om zichzelf te verbeteren.
Week 8:
EN lach! Blijf rustig voor het leven!
Leerdoelen: Yes! Je bent er bijna.
Je hebt de kennis en de handigheid die jou helpen om rustig te blijven in moeilijke situaties. Nodig je vader en moeder, broertjes en/of zusjes uit. Want we sluiten af met een klein feestje. Alle deelnemers kriijgen een presentje en een certificaat!